Kifutó (bleed)

 

A gyártástechnológiából adódóan az olyan termékeknél, ahol a grafika bármilyen eleme (kép, tónus) egészen a lap széléig ér, ott szükséges ezeket a grafikai elemeket túllógatni a vágás vonalán. A vágáson kívülre eső, a gyártás során a vágás következtében leeső területet nevezzük kifutónak. Ennek mérete lehetőleg 5 mm legyen legalább. (Táblaborítók esetén a tábla belsejére való visszahajlás miatt minimum 15 mm szükséges.)

Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük kerülje!

 

 

Stancolt anyagok (dobozok)

 

Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg, és abban vektorosan szerepeljen. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négyszínbontás részévé!

A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva. Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Professional segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Advanced menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát.

 

 

Fájl formátum

 

Nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg legalább PDF X-1a formátumban). Általános szabály, hogy minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény.

A fájlokat oldalakra bontva (single page) kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen. Egy állományba több oldal is kerülhet. Oldalpárokat (spread) ne küldjön, kivéve ha olyan borítóról van szó, amely Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmaz.

Az egybetartozó anyagrészeket lehetőség szerint egy fájlba írja meg. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy kérjük, hogy egy-egy fájl neve egyértelműen utaljon annak tartalmára.  A tökéletes minőség elérése érdekében kérjük, ne használjon alacsony felbontású képeket (a minimális felbontás legalább 150 dpi legyen).

 

 

Fontok

 

A betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében.

 

 

Színek

 

Az anyagokat composite formában várjuk. Kérjük, csak akkor küldjön színrebontott anyagot, ha a gyártási vagy előkészítési technológia ezt kifejezetten megköveteli.

A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stancforma)!

Az anyag ne tartalmazzon nem CMYK színtérben definiált színeket (kivéve természetesen a direkt színeket).

 

 

Formalakk, prégforma, stancforma

 

Formalakk, prégforma, stancforma és minden egyéb olyan elemet ami nem ténylegesen nyomtatandó, csak valamilyen szerszám vagy formakészítéshez kellhet, azt kérjük minden esetben direkt színként (spot color) legyen leadva az állományban. Ne külön fájlban szerepeljen,hanem a nyomtatandó színkivonatokkal együtt legyen kompozitként megírva a PDF-ben az ellenőrizhetőség miatt.